Har du sett eller kanske hört om den nya appen som alla pratar om? I veckan har Instagram fullkomligt exploderat med inlägg från användare som marknadsför sitt konto i den nya sociala medie-appen Vero.

Vero lanserades redan 2015 och är en app inte helt olik de flesta andra appar du använder för sociala medier. I Vero kan du dela bilder, länkar, texter och tips på böcker, TV-serier och filmer.

Vad är det då som gjort att nedladdningsfrekvensen av Vero ökat explosionsartat den senaste veckan? Det spås bero på att inläggen i Vero inte påverkas av några algoritmer som styr när eller om du ser dina vänners inlägg. Instagrams algoritmer har inverkat på stora Instagrammare och gjort att deras inlägg inte har lika stor genomslagskraft som förr, något som skapat irritation bland influensers och gjort att de börjat leta efter ett alternativ till Instagram.

Många tror kanske att de hittat lösningen med Vero, men lika snabbt som appen blev populär började hashtagen #DeleteVero att trenda. Uppmaningen att radera Vero är dock inte något slags mothugg från Instagram utan resultatet av att allmänheten tagit reda på vem miljardären Ayman Hariri – som står bakom appen – är. Och det visar sig att han haft minst sagt oetiska aktiviteter för sig. Under sin tid som vice ordförande för familjens byggföretag ska Hariri bland annat behandlat sina anställda illa genom att vägra betala ut löner och tvingat dem bo i trånga arbetsläger.

Vidare är appen Vero högst misstänksam. Framförallt gällande användarvillkoren som säger att Vero har rätten att använda, modifiera, återskapa och sälja vidare ditt material, utan ersättning. Det inkluderar ditt namn, din röst och ditt ansikte. Genom att registrera dig ger du alltså Vero rätten att i stort sett göra vad de vill med din identitet.

I takt med att Hariris aktiviteter uppdagats och de tvivelaktiga användarvillkoren påpekas i sociala medier har de som redan hunnit registrera sig i Vero hoppat på delete-knappen. Tyvärr kan du inte radera ditt Vero-konto genom ett enkelt knapptryck, du måste be om att få radera ditt konto. När du gjort det får du avvakta att någon ska godkänna din förfrågan.

Mer än nog anledning att hålla sig borta från Vero alltså.