För sex år sedan utvecklade Surrey Nanosystems färgen Vantablack, vilket är den mörkaste nyansen av svart som finns idag. Den absorberar 99.9 procent av allt ljus. Nu har färgen för första gången någonsin använts på en byggnad.

Det är arkitekten Asif Khan som använt sig av Vantablack i sitt senaste projekt, en byggnad sponsrad av Hyundai som visas vid de Olympiska spelen i Pyeongchang. Khan kallar byggnaden för ”ett fönster som blickar in i djupet av yttre rymden.”

Byggnaden är hela 1 207 kvm och 10 meter hög och utsidan av byggnaden är alltså täckt av färgen Vantablack. Färgen är inte riktigt en målarfärg utan snarare en typ av beläggning skapad av nanorör som absorberar det omkringliggande ljuset. Det jämförs ofta med ett svart hål.

Vantablack utvecklades ursprungligen för teknisk användning vid produktion av satelliter men skapade snabbt hype bland konstnärer och designers över hela världen. Intresset har lett till att Surrey Nanosystems producerat en hel kollektion av “super-black” beläggningar baserade på Vantablack. Det går dock inte att köpa sig en burk av färgen, för applicering krävs att Surrey Nanosystems är involverade då det är en mycket komplicerad process att applicera den extremt brandfarliga färgen. Bäst att lämna det till experterna då.