Igår berättade vi om den nya lagen, GDPR (Dataskyddsförordningen) som träder i kraft i maj i år. Samtidigt kommer nyheten om att en Tysk domstol har dömt Facebook för illegal användning av persondata, dvs. just en sådan fråga som GDPR syftar till.

En domstol i Berlin har bedömt att Facebook inte säkerställt användares samtycke till hur deras persondata används av Facebook. Förbundet för Tyska Konsumentorganisationer (VZVB) säger att grundinställningarna och vissa delar av Facebooks användarvillkor bryter mot konsumentlagen. De menar att Facebook gömmer delar av grundinställningarna och att de inte tillhandahåller tillräcklig information om detta när en person registrerar sig. Persondatan som berörs är bland annat sådan som används för riktad onlinemarknadsföring.

I ett utlåtande säger Facebook att de redan har gjort stora förändringar i sina användarvillkor, att de arbetar hårt för att säkerställa att deras riktlinjer är tydliga och enkla att förstå och överensstämmer med lagen. De meddelar också att de kommer att överklaga domen som säger att samtliga fem grundinställningar i Facebook som VZVB klagade över är ogiltiga, och att flera andra av Facebooks användarvillkor strider mot lagen.

Funderar du också över det här med GDPR? Hör av dig till hej@bazooka.se så tar vi ett möte.