Tillhör du dem som tycker att artificiell intelligens är lite läskigt så kommer den här nyheten nog inte göra dig lugnare. Microsofts senaste AI – som de döpt till AttnGAN – är nämligen så “smart” att den kan skapa fejkade bilder av dina ord. Säg till exempel “en röd och vit fågel med en kort näbb” och den skapar en bild, likt ett fotografi i 256 x 256 pixlars storlek, på en Domherre.

Xiaodong He, som har ägnat de senaste fyra åren åt forskning kring AI och förhållandet mellan bilder och ord säger att vi för fyra år sedan aldrig hade trott att något sådant var möjligt. Innan AttnGAN blev verklighet skapade He CaptionBot, en AI som kan använda ord för att beskriva en bild. Det används nu för att göra Microsofts produkter mer tillgängliga för personer med synnedsättning.

Även om AttnGAN klarar av att rita relativt detaljerade bilder krävs mer utveckling innan den kan klassas som “pixel perfect”. Frågan är bara hur en AI som kan skapa fejkade bilder kommer att påverka spridandet av “Fake News”?