Senaste tiden kan du ha märkt att datorn i knät blir lite extra varm och fläktarna lite extra ljudliga medan du surfar. Anledningen kan vara en krypto-miner – ett mindre rumsrent alternativ till annonser som utnyttjar din dators beräkningskraft för att generera mynt i en kryptovaluta som Bitcoin eller Monero. Ensam bidrar din dator inte med mycket, men kombinerat med tiotusentals andra sajtbesökares datorer kan det alltså bli en slant.

Hittills har miners oftast dykt upp på mer ljusskygga sajter såsom torrent-sajter eller sajter för illegal streaming. Tidigare i veckan upptäcktes däremot krypto-miners injicerade i annonser på YouTube.

Går det då att stoppa ofoget? Ja! Det har nu dykt upp browser-tillägg för att stoppa miners på samma sätt som annonsblockerare stoppar invasiva annonser. Surfar du med Chrome eller Firefox fungerar tillägget No Coin utmärkt.

Läs mer hos Ars Technica

No Coin för Chrome

No Coin för Firefox