Amazon öppnade i veckan en butik som inte har några kassor – varken bemannade eller självskanningskassor. Konceptet kallar de för ”Just walk out” och ironiskt nog skapade hypen kring den långa köer för att komma in i butiken.

”Just walk out”-butiken funkar som så att du plockar på dig de varor du vill ha och lämnar sedan butiken utan att passera någon kassa. Det kanske låter som att du får varorna gratis, men så är inte fallet. Med hjälp av hundratals kameror i taket på butiken, samt elektroniska sensorer som identifierar varje kund och de varor de plockar på sig, så dras dina inköp från ditt bankkort när du lämnar butiken.

Åtkomst till ditt bankkort får Amazon genom appen Amazon Go. När du kliver in i butiken går du igenom en spärr, liknande en tunnelbanespärr. På den swipear du din smartphone (som du har laddat ned Amazon Go-appen på). Därefter är det fritt fram för dig att plocka på dig smörgåsar, drycker, kakor m.m. direkt från hyllan och ned i din väska. Sensorer och viktmätare i hyllorna känner av när du tar en vara och lägger då till den i din Amazon Go app, lägger du tillbaka en produkt känner hyllorna och sensorerna av det och tar bort varan från din app. När du lämnar butiken får du ett elektroniskt kvitto på dina köp.

Det senaste året har kameror med infraröda sensorer ”tränats” av Amazons anställda för att kunna skilja på kunder, varor och olika varianter av produkter (t.ex olika smaker av en burkläsk). Hittills har Amazon inte gått ut med någon information om hur pass felfritt systemet är, men en journalist ska ha försökt smuggla på sig och sno ett par burkar läsk, men systemet lade märke till det och la till utgiften i hens Amazon Go-app.