Det talas ofta om säkerhetsrisker med olika typer av ny teknik, att ett tekniskt fel skulle kunna ha katastrofala konsekvenser och i värsta fall leda till att någon dör. Om nu inte det vore exakt det maskinen är tänkt att göra? Phillip Nitschke har utvecklat Sarco, en maskin som har som mål att döda dig. Sarco ska alltså erbjuda dödshjälp – eller ett fridfullt insomnande – till personer med obotliga eller dödliga sjukdomar.

Sarco är en 3D-printad dödshjälpsmaskin som fylls med flytande kväve, vilket gör att personen som valt att lägga sig i den börjar känna sig yr efter ungefär en minut. Ett par minuter senare förlorar personen medvetandet och inom fem minuter har hen somnat in. Den som är inuti Sarco kan när som helst välja att stoppa processen samt bestämma om de vill skärma av vyn utåt helt och hållet eller se ut genom fönstren på Sarco. Nitschke (som, inte helt förvånande, fått smeknamnet ”Dr. Death”) säger att han föreställer sig sin egen död i Sarco med en vy över den australienska vildmarken.

Det finns förstås riktlinjer och regler för användandet av Sarco. Personer som är deprimerade eller lider av mentala sjukdomar måste genomgå en utvärdering som styrker att de är fullt medvetna om deras handlingar och de permanenta konsekvenserna av att använda Sarco. Maskinen har också en åldersgräns på 50 år.

Det här är kanske inte veckans roligaste nyhet, men en användning av vår tids teknik som är värd att fundera över.