Barn under 13 år får inte registrera sig för ett Facebook-konto. Därför lanserades Facebook Messenger Kids på USA-marknaden i måndags. Det är föräldern som måste ladda ner appen till barnets iPhone eller iPad (lanseringen för Android dröjer). Därefter autentiserar föräldern appen med sitt eget Facebookkonto och skapar en miniprofil med barnets namn och foto. Via Messenger Kids-bokmärket i sin Facebookprofil godkänner föräldern kontaktförfrågningarna till sitt barn. Så om barnet vill kunna chatta via Messenger Kids med till exempel en av sina klasskamrater måste någon av dennes föräldrar först bli vän med barnets föräldrar på Facebook så att de båda vuxna kan godkänna barnens kontakt. Det här är uppenbarligen inte särskilt smidigt och kan bli ett stort hinder för appens spridning.

Eftersom det inte finns några köp inuti appen kommer Facebook inte direkt tjäna några pengar på Messenger Kids, men deras förhoppning är så klart att om alla i familjen använder Facebook ska lojaliteten till öka och steget att registrera ett riktigt Facebook-konto när barnet fyller 13 år minska drastiskt.

En av fördelarna med appen är att användaren av Messenger Kids inte kan hittas via Facebook-sökning, vilket skyddar barnets integritet. Dessutom finns det särskilda proaktiva säkerhetsdetekteringsfilter som hindrar barnet från att dela avklädda bilder, sexuellt innehåll och våld. Ett särskilt supportteam kommer att reagera snabbt på rapporterat eller flaggat innehåll. Med lekfulla ansiktsmasker, ljudeffekter och barnvänliga versioner av GIF-delning kan videosamtalet med farmor bli mycket roligare och mindre tyst eller besvärligt.