När höstmörkret lägger sig som en blöt disktrasa över allt är min spontana reaktion att bädda ner mig framför Netflix med två kg godis. Kanske någon som känner igen sig? Den här hösten har jag dock bestämt mig för att FÖRSÖKA gå en annan väg som inte lämnar mig uttorkad, seg och ledsen. Och var vända sig då om inte till Internet? Sen några veckor tillbaka har jag börjat använda appen Shim, Shim beskriver sig själva som en digital kompis som hjälper dig att ta korta pauser under dagen för att tänka på saker som du mår bra av. Rent praktiskt går det till så att du laddar ner appen och börjar chatta med en bot, som genom att du delar med dig, lär sig mer om vad du mår bra av eller inte.

Teamet bakom Shim är inspirerande av Moment och rörelsen Time Well Spent som tillsammans har gjort en studie och undersökt hur folk mår av de appar som de använder sig av. Tyvärr visade studien att folk mår generellt sett sämre av de appar de använder sig mycket av, t ex sociala medier, spel och dejting-appar

De appar däremot som användes minst men som gav mest välmående var dessa:

Calm (99 % nöjda, 10 minuter)
Google Calender (99 % nöjda, 3 minuter)
Headspace (99 % nöjda, 4 minuter)
Insight Timer (99 % nöjda, 20 minuter)
The Weather (97 % nöjda, 3 minuter)

Varför lägger vi då ner mer tid på appar som vi mår dåligt av än vice versa? Tydligen klarar vi inte av att det inte finns några ”stopping cues” – signaler som får oss att bryta och fundera på om vi vill göra något annat. Netflix och Youtubes autostartande videos är exempel på det, men även sociala medier-flöden som bara fortsätter.

Tillbaka till Shim; vilka minus och plus tycker jag finns med appen
– några småbuggar som att Shim ibland tror att jag har pratat om en viss person tidigare, fast jag inte har det
– finns bara för IOS
– ibland känns det lite låst, t ex när den första delen av en mening är förifylld och det man vill säga inte riktigt passar in i den meningen
– den har inte lyckats konkurrera ut Netflix och godis (än)
– många som jag har bjudit in tror att det är spam och vågar inte öppna appen

+ blir glad varje gång det plingar till och nån jag känner, som också har appen, har skrivit något snällt om mig
+ jag gillar botens tonalitet och appens ux
+ att det går att välja vad man vill dela publikt eller ha privat i sin ”dagbok”
+ det finns forskning bakom
+ den har ”stopping cues” och hindrar mig för att hänga för mycket i appen

Så, vad blir svaret på frågan, kan Shim minska mitt beroende av godis och Netflix? Nja, inte än som sagt, men jag tycker att jag mår lite bättre OCH det är skönt att bli peppad och få peppa de man tycker om för deras egenskaper, inte för hur de ser ut på Instagram. Jag kommer att fortsätta testa helt klart.

ps och obs. Vi har inget samarbete med eller är sponsrade av Shim!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara