IKEAS satsning ”Trådfri” på uppkopplad belysning släpptes tidigare i år och har gjort stor succé på marknaden. Redan 2012 började möbeljätten utforska möjligheterna med smart teknik i hemmet och för tre år sedan gjorde man även satsningen till ett av företagets långsiktiga mål.

Den uppkopplade belysningen är ett genombrott och innebär ett skifte i hela branschen. På IKEA tror man att inom loppet av fem år finns inte längre någon anledning att ha analog belysning i hemmet.

Ett exempel på hur IKEA tänkte just med den smarta belysningen är att de gjort den kompatibel med de digitala assistenter som teknikjättarna utvecklat, som till exempel Amazons Alexa, Apples Home Kit och Googles Assistant. Lansering av dessa sker om några veckor i USA där marknaden för digitala och röststyrda assistenter är betydligt större än här i Sverige.

Just nu ägnar IKEA mycket tid åt nya uppfinningar, ingen produkt kan ännu avslöjas men vi vet så mycket som att det berör sovrummet och hur man där kan skapa bättre förutsättningar för att sova gott. Kanske genom att kunna styra ljus, ljud och gardiner. Kanske också ha en teknikfri zon?

För att sammanfatta satsningen handlar det om att stötta tekniken men samtidigt gömma den i hemmet, så gott det går, vilket inte alltid är så enkelt, som ni alla säkert redan vet?

Här kan du läsa mer!