Årets julkort är något utöver det vanliga (precis som vi tycker om att ha det här på Bazooka!). Vi har nämligen besök av en konstnärlig tomterobot som hellre ritar än att käka gröt och dela ut klappar. Vår robotexpert Simon förklarar hur det fungerar. DSC_1455

Hur kom vi på tanken med en tomterobot?
Det hela startade med att vi köpte in en robot och började fundera på vad för roliga grejer vi skulle kunna göra med den. Vi diskuterade om vi skulle måla i sand, glasera pepparkakor eller göra någonting som många kunde få vara delaktiga i och skapa tillsammans. Det slutade med att vi landade i den här julkortsidén.

 DSC_1443

Hur fungerar det här?
Det börjar med att du som besökare ritar något fint på hemsidan, teckningen förenklas sedan något för att roboten ska ha lättare att måla ut motivet. Efter det sparas den förenklade teckningen ner som en SVG-bild, ett format som är uppbyggt av banor och koordinater. Dessa banor och koordinater skickas vidare till roboten som blir tillsagd var och hur den ska förflytta sig och när den ska trycka ner och lyfta upp en penna som är fastsatt i robotens mitt. Vidare skapas det dels ett kösystem som roboten och systemet arbetar sig igenom, dels ett rutnät med platser på den stora tavlan. Roboten väljer slumpmässigt ut var i rutnätet den skall rita besökarens motiv.

Tekniker vi använt:
Frontend: Angular
Backend: NodeJS, Python för att snacka med roboten (körs på en Raspberry Pi)
Javascript-bibliotek: http://fabricjs.com/http://mourner.github.io/simplify-js/