Virtual reality tar oss till kriget i Syrien
Att använda Oculus rift och andra virtual reality-headset har initialt varit intressant för spelbranschen. Men ny börjar det hända grejer även på andra områden. Möjlighet att på konstgjort väg besöka platser man inte fysiskt kan besöka ser ut att bli nästa steg. Toyota låter dig provköra bilar virtuellt, vi har sett en del virtuella husvisningar där du går runt i huset och ser dig omkring. Men med ”Project Syria” som genomförts vid Southern California-universitetets interaktiva media laboratorium kommer en obehagligare verklighet närmare. Med hjälp av virtual reality-headset kan du uppleva världen som en syrisk medborgare mitt i kriget. Skaparna av projektet har återskapat två situationer, ett bombattentat och ett besök i ett flyktingläger där man utifrån filmmaterial skapat autentiska miljöer besökaren kan gå omkring i. Riktigt ljud fångat på plats i Syrien gör upplevelsen ännu mer verklig.

Spotify flyttar in i din PlayStation
I veckan presenterades ett helt nytt samarbete mellan Sony och Spotify. Sony nylanserar sin musiktjänst PlayStation Music och nu kommer användare som har PS3, PS4 och Xperia-enheter att kunna spela musik från Spotifys bibliotek med över 30 miljoner låtar i sina enheter.
Spotify loves PlayStation

Redaktionellt innehåll i Snapchat och gratis röstsamtal hos Hike
Meddelande-apparna går som tåget och utvecklar nya tjänster hela tiden. Den här veckan lanserade Snapchat sin nya tjänst ”Discover” med lättsmält redaktionellt innehåll från bland annat CNN, Vice, Cosmopolitan, People och ESPN. Med hjälp av text, bild och rörligt innehåll växer användningsområdet för tjänsten och du som användare väljer själv vad du är intresserad av att ta del av. Vi får se om det här passar målgruppen och skapar nya beteenden, vi får en vibb av kvällstidningsjournalistik med lockande rubriker och bilder som ska få dig att klicka.
Och det är fler som utökar sina tjänster. WhatsApp har utlovat röstsamtal i appen under första delen av 2015, men den Indien-baserade tjänsten Hike smyglanserade i veckan samma tjänst i sin Android-app, så vi gissar att fler går samma väg – och att telecombolagen rynkar pannan.
discover

Party-minglare är bra även på att kommunicera online
Är du en proffsminglare som är bra på att knyta kontakter, nätverka och jobba dig runt bordet på släktmiddagen? Då är du förmodligen även bra på att läsa av känslor och beteenden vid kommunikation på internet. Det har professor Anita Woolley på Carnegie Mellon University kommit fram till. Och den här typen av människor är bra att ha med i grupper eftersom de då skapar kollektivt smartare grupper, både i chatrum och i styrelserum. Vi vågar dock inte lova att motsatsen fungerar lika bra…
mingla