I helgen gick det första svenska WordCamp:et av stapeln på Tekniska Muséet här i Stockholm. Ett hundratal WordPress-intresserade, inklusive två från Bazooka, samlades för att lyssna på föredrag, koda och mingla med likasinnade nördar. För vår egen del var vi mest intresserade av föredragen, för att få ta del av spännande lösningar och förhoppningsvis lära oss nåt nytt.

Förväntningarna var rätt höga, med talare som WordPress-experten Thord Daniel Hedengren, SEO-specialisten Nikke Lindqvist och Isaac Keyet från Automattic. Den sistnämnda missade vi dock eftersom föredraget krockade med ett annat, med TV4s Per Åström. Kanske beror det på att evenemanget behöver tid på sig att mogna, det gick ju som sagt för första gången i år, men tyvärr måste vi säga att vi inte fick ut så mycket som vi hade hoppats av konferensen. De föredrag vi såg la sig på en ganska ytlig nivå och lärdomarna från dessa var försvinnande små. Med några få undantag såklart, alltid lär man sig ju något.

WordCamp har ingen särskild målgrupp, utan vänder sig till alla WordPress intresserade. Det man snabbt märker är att besökarna har väldigt olika bakgrund, och detta är naturligtvis kul. Entreprenörer, hemma-hackare och professionella webbkreatörer samlas under samma tak och utbyter kunskap och idéer. Konceptet är trevligt och initativet att ha WordCamp i Sverige tycker vi självklart är bra. Dock kanske denna blandning är något av boven i dramat för föredragen? Kanske har man med flit försökt lägga sig på en lagom nivå där alla kan känna sig inkluderade? En fin tanke, det är ju något av det fina med WordPress att det är enkelt och till för alla.

Dock kan inkluderande ändå leda till att det inte blir en konferens för alla. Vi efterfrågar vi helt enkelt mer djup. Det borde gå att blanda baskunskaper med föredrag om mer avancerade lösningar, gärna med konkreta exempel. Kanske är en lösning att dela upp föredragen i olika spår. Ett för utveckling, ett för marknadsföring, osv. På så sätt borde man kunna kosta på sig lite mer fördjupning utan att exkludera.

Med detta sagt får vi kanske ändå se årets WordCamp för vad det är – version 1.0. Vi tycker som sagt att initiativet är bra och förstår att det ligger mycket jobb bakom konferensen. Vi kan bara hoppas att arrangörerna utvärderar, fixar buggarna och lanserar en ny upplaga av WordCamp som verkligen är till för alla.